MRI – Magnetic Resonance Imaging

MR – magnetska rezonanca (MRI – Magnetic Resonance Imaging) je napredna radiološka dijagnostička metoda koja daje detaljan trodimenzionalni prikaz svake strukture i oragana unutar tijela.

Potpuno bezbolna medicinska slikovna pretraga koja uključuje sve organe, kosti, tkiva i krvne žile. MR uređaj koristi magnetsko polje i radio valove. NE ZRAČI i nema nikakvih nuspojava za pacijente te je iz tog razloga prva metoda izbora kod djece i trudnica.

Pacijent se uz pratnju i podršku inženjera medicinske radiologije postavlja u ležeći položaj unutar MR uređaja koji je velike cijevaste strukture otvorene na oba kraja (poput tunela).

Koliko traje snimanje?

Snimanje traje od 15 do 90 minuta ovisno o segmentima koje snimamo. Uređaj prilikom rada stvara određenu buku pa ćete prije pregleda dobiti čepiće za uši ( ili audio slušalice ) kako bi Vaše snimanje prošlo što ugodnije za Vas, a na Vama je da ležite savršeno mirno kako bi dobili što kvalitetnije slike i kako bi skratili vrijeme snimanja.

MR Uređaj Philips 3500

U našoj poliklinici koristi se dijagnostički uređaj iznimne kvalitete – Philips MR 5300, jačine 1,5 Tesla. Vrhunska sofisticirana tehnologija koja nam omogućuje da više vremena posvetimo onom najvažnijem, a to ste Vi, naši korisnici!

MR Snimanje

* Zamoliti ćemo Vas  da uklonite svu odjeću, nakit, naočale, slušna pomagala, ukosnice, senzor za mjerenje glukoze, zubne proteze koje se mogu skidati ili druge predmete koji mogu ometati postupak te da sve svoje dragocijenosti ostavite kod kuće.

* Dobiti ćete jednokratnu zaštitnu odjeću ili možete ostati u svojoj odjeći ako je potpuno pamučna bez kopčica, zatvarača ili nečeg sličnog.

* Inženjer medicinske radiologije biti će u drugoj prostoriji u kojoj se nalazi kontrolna ploča MR uređaja u kojoj će pratiti i planirati Vaše snimanje, zvučnici i kamera unutar uređaja omogućiti će stalnu komunikaciju između Vas i inženjera.

Zbog snažnog magnetskog polja morate obavijestiti svog lječnika ako imate bilo kakvih metala u tijelu. Potrebne su detaljne informacije o vrsti i lokaciji ugređenih materijala, kako bi na vrijeme utvrdili da li ste kompatibilni za snimanje MR uređajem.

Ukoliko nemate dokumentaciju o ugrađenim materijalima ili pisanu potvrdu lječnika da su materijali koje imate u sebi kompatibilni s MR uređajem Vaše snimanje će biti otkazano ili odgođeno.

MR uređaj može zagrijati i privući magnetskim poljem ugrađivane materijale, pomaknuti ih i izazvati okolna oštećenja, zato ovu uputu treba shvatiti vrlo ozbiljno!

* Imate ugrađeni pacemaker ili su Vam zamijenjeni srčani zalisci.

* Nosite senzor za mjerenje glukoze

* Imate ugrađene implantabilne pumpe, stentove, kopče.

* Trudni ste ili mislite da biste mogli biti trudni.

* Jeste li ikada imali ranu od metka.

* Jeste li ikada radili s metalom (na primjer, kao brusač metala ili zavarivač).

* Imate metalne implantate bilo gdje u tijelu.

* Niste u mogućnosti mirno ležati na leđima.

Neki MRI pregledi zahtjevaju intravensku aplikaciju kontrastnog sredstva. Kontrastno sredstvo sadrži paramagnetske supstance koje mijenju magnetsko polje i omogućuju medicinskim stručnjacima bolju identifikaciju i procjenu stanja.

Neke osobe mogu biti alergične na kontrastno sredstvo pa je važno provesti anamnezu i provjeriti povijest alergija prije primjene!

Cijene MR pretraga po segmentima

Naši specijalisti

Marija Martinuš, dr. med

Specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine

Tin Šinjori, dr. med.

Specijalist ortopedije i traumatologije

Ines Kučko – mag. med. techn.

magistra sestrinstva
Type Words and Hit Enter...
Skip to content