Prijeoperacijski pregled

Prijeoperacijski anesteziološki pregled je pregled bolesnika koji će biti podvrgnut nekoj vrsti anestezije.

 • Obavlja se nakon pregleda kirurga i odluke o operacijskom liječenju ili pregleda liječnika druge specijalnosti za izvođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.
 • Svrha pregleda je procjena zdravstvene spremnosti za planirani operacijski zahvat prilikom kojeg se utvrđuje perioperacijski rizik.
 • Pregled obuhvaća uvid u medicinsku dokumentaciju i laboratorijske nalaze, klinički pregled te razgovor kako bi se dobio kompletan uvid u Vaše psihofizičko stanje.
Pretrage koje bi trebali obaviti prije dolaska u ambulantu:
 • 1. Laboratorijske pretrage ne starije od mjesec dana (kompletna krvna slika, ureja, kreatinin, Na, K, GUK, koagulogram- PV, APTV, INR, TSH, fT3 fT4 za operaciju štitne žlijezde, kalcij za operaciju paratireoidne žlijezde.
 • 2. EKG (ne stariji od 3 mj.).
 • 3. Rendgenska slika pluća, ne starija od 6 mj. za osobe starije od 60 g., za osobe s poznatom bolesti pluća i srca ili osobe s malignom bolesti, te bolesnici kod kojih se predviđaju veliki operacijski zahvati u prsnom košu i/ili trbuhu.
 • 4. Nalaz kardiologa ukoliko se liječite od srčane bolesti.
 • 5. Ukoliko bolujete od kroničnih bolesti (bolesti srca, pluća, bubrega, jetre, štitnjače, šećerna bolest i sl.) koje se kontroliraju kod odgovarajućeg specijaliste, na pregled trebate ponijeti zadnji specijalistički nalaz. Navedeni nalazi ne smiju biti stariji od 6 mjeseci.

Ambulanta za liječenje boli

Algološki pregled ( specijalistički pregled anesteziologa educiranog za liječenje boli)

Algologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom i liječenjem boli, a ima za cilj poboljšati kvalitetu svakodnevnog života osoba koje pate od akutne ili kronične boli. Vrste boli koje se tretiraju variraju u širokom rasponu od bolova u križima i leđima do reumatskih bolova, od glavobolja do psihosomatskih bolova.

Liječenje boli započinje farmakoterapijom– propisivanjem analgetske terapije prema načelu racionalne polifarmacije. Pravovremeno uzimanje analgetika dovodi do uspješnog liječenja boli.  

Provodi se farmakoterapija muskoskeletne, neuropatske i karcinomske boli.

Liječenje boli minimalno invazivnim postupcima poput ultrazvučno vođenih perifernih blokova živaca uključuje neoperativno liječenje bolnih stanja primjenom lokalnih anestetika u kombinaciji sa protuupalnim lijekovima oko živca kojim se prenose bolni impulsi iz određenog bolnog područja sa ciljem smanjenja boli za 50% i više.

Pod kontrolom ultrazvuka, u sterilnim uvjetima uvodi se tanka igla pod kožu i time se osigurava da će lijek biti isporučen na pravo mjesto (ovisno o uzroku i mjestu boli, dijagnozi i kliničkom pregledu).

Blok izvodi liječnik anesteziolog. UZV vođeni blokovi provode se kod:
 • Bolova u ramenu, koljenu, kuku i gležnju
 • Neuralgija trigeminalnog živca (postherpetičkih neuralgija)
 • Okcipitalnih glavobolja ili glavobolja rezistentnih na farmakoterapiju
 • Kompleksnih regionalnih bolnih sindroma na ekstremitetima

Popis usluga

Naši specijalisti

Marija Martinuš, dr. med

Specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine

Tin Šinjori, dr. med.

Specijalist ortopedije i traumatologije

Ines Kučko – mag. med. techn.

magistra sestrinstva
Type Words and Hit Enter...
Skip to content